Skip to content

Kešu oříšky jako skvělý pomocník v kuchyni

Oříšky jsou jednou z nejdůležitějších složek potravy, která má za úkol doplňování nejen zdravých tuků, ale také minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek pro správné fungování našeho těla. Když přijde na věc, každý z nás má v oblibě jiný druh této potraviny. K nejčastěji vyhledávaným v posledních letech patří plody ledvinovníku západního. Že nevíte, o čem je řeč? No přece o oblíbených kešu oříšcích Nakliceno!

Tyto lahodné plody vynikají jemnou, lahodně krémovou chutí, kterou je těžké si nezamilovat. Nejčastěji se v souvislosti s nimi setkáme s přezdívkou přírodní antidepresivum, protože blahodárně působí na náš hormonální a nervový systém a uvádí jej do normální roviny. Poměrně málo známými fakty je, že zabraňují vzniku žlučových kamenů, obsahují velkou spoustu zdravých tuků, které se starají o ochranu našeho srdce a vůbec celého kardiovaskulárního systému a také to, že ochraňují naše křivky. I když se všichni konzumace ořechů většinou bojí, protože si myslí, že vinou přítomnosti tuků se jedná o kalorickou potravinu, po jejichž konzumaci se nevejdete do kalhot, jedná se o zcela mylný fakt, jehož opak je pravdou.

Kešu v musli

Proč tedy zařadit kešu oříšky do našeho jídelníčku už jsme si řekli. Teď ale na řadu přichází otázka jak? Samozřejmě si je můžete vychutnávat jen tak, jako zdravou svačinku anebo jako zdravou alternativu brambůrků u večerního posezeníčka u televize. Kromě této varianty se ale nabízí celá řada dalších. Přidání na kaše, ovocného salátu, jogurtu anebo do domácího müsli je snad samozřejmostí, kterou není nijak zvlášť nutné zmiňovat. Co takhle ale nějaké trochu více exotické a zajímavější způsoby využití?

Velice oblíbenou součástí jsou kešu oříšky v takzvaných raw receptech, což jsou recepty, při jejichž přípravě se nevyužívá tepelné úpravy. Zkusit tak můžete například nepečené zdravé cukroví, kterým můžou být kešu kokosové kuličky anebo třeba dortový korpus, kde bývají ve většině případů přítomné spolu s datlemi anebo rozinkami. Velice lahodné jsou také pomazánky z těchto oříšků, kterých na internetu naleznete celou řadu, a jistě si na nich pochutnáte zásluhou jemné a smetanové chuti.

Čínský pokrm s oříšky

Jste-li fanoušky spíše slaných a exotických chutí, rozhodně se nebojte zabrouzdat do vod thajské kuchyně, kde se tyto oříšky využívají opravdu hojně. Lahodná je jejich kombinace i s rybami anebo s nudlemi. Pokusit se můžete i o přípravu omáčky, kde jistě využijete smetany, která je připravována z těchto zázračných plodů. Na konec již tedy nezbývá, než popřát – Dobrou chuť!